INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   11.01.2013 Bilantul anului 2012

Mecanismul complex cunoscut de noi toţi sub numele de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti a desfăşurat în data de 11.01.2013 activitatea de evaluare a misiunilor, intervenţiilor, activităţilor şi acţiunilor executate anul trecut.

Unitatea noastră asigură în numeroase cazuri şi intervenţia în judeţele învecinate: Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi.

La nivelul capitalei se înregistrează puţin sub 3 milioane de persoane (cuprinzând aici locuitorii municipiului Bucureşti, cei aproximativ 500.000 de studenţi, persoanele care lucrează în municipiul Bucureşti, dar domiciliază în afara capitalei şi cei aproximativ 3.000 de turişti care vizitează zilnic Bucureştiul).

Inspectoratul asigură stingerea incendiilor, operaţiunile de descarcerare şi prim ajutor medical şi, în general, toate acţiunile de răspuns în situaţiile în care au fost puse în pericol viaţa sau bunurile materiale ale bucureştenilor care sunt în competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti.

Acestor misiuni li se adaugă şi măsurile specifice pentru obiectivele speciale, respectiv: Palatul Parlamentului – a doua clădire din lume ca suprafaţă desfăşurată, sediul Guvernului, ministere şi instuţii publice de importanţă deosebită, specifice numai capitalei.

Dezvoltarea socio-economică a municipiului Bucureşti din ultimii ani, şi anume apariţia mai multor clădiri înalte şi construcţii cu aglomerări de persoane, a determinat modificarea modului de acţiune atât din punct de vedere al acţiunilor preventive, cât şi a celor de intervenţie.

Având în vedere cele prezentate, precum şi premisele de dezvoltare ale unei capitale europene, Inspectoratul, ca şi celelalte instituţii aflate în slujba cetăţeanului, trebuie să urmeze acelaşi nivel de dezvoltare ca şi comunitatea pe care o slujesc.

Activitatea fiecărei rotiţe a mecanismului a fost analizată de personalul instituţiei, alături de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, edililor locali şi ai celorlalte instituţii cu care cooperăm în nobila misiune de protecţie a comunităţii din care facem parte.

Astfel, alături de noi s-au aflat domnul secretar de stat Cătălin Chiper, împreună cu directorul şi directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Management Operaţional, domnul Secretar General al Camerei Deputaţilor Cristian Adrian Panciu, domnul inspector general, general de brigadă Ioan Baş, doamna prefect Georgeta Gavrilă, domnul primar general prof. dr. Sorin Oprescu, coordonatorul UPU SMURD Bucureşti, domnul dr. Bogdan Opriţă şi reprezentanţi ai UPU SMURD, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General de Aviaţie, APA NOVA Bucureşti.

Analiza a început cu misiunile şi intervenţiile executate, activităţi care au impact direct asupra celor pe care îi slujim şi avem datoria să îi protejăm. Astfel, anul trecut, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti au fost înregistrate un număr de 64740, cu 2,42 % mai multe decât în anul 2011.

Dintre acestea, amintim:

 • În luna ianuarie, incendiul izbucnit la Biserica Sfântul Pantelimon, intervenţia fiind caracterizată prin particularitatea obiectivului – lăcaş de cult, fiind nevoie de a realiza stingerea incendiului fără a afecta picturile interioare. Folosind termocamerele pentru identificarea focarelor, în condiţiile degajărilor masive de fum, picturile nu au fost afectate de intervenţia echipajelor noastre, aşa cum a rezultat din declaraţiile ulterioare ale reprezentanţilor bisericii.
 • În data de 6 martie, incendiul izbucnit la un depozit al SC Turbomecanica, intervenţie care a solicitat o atenţie deosebită din cauza materialelor potenţial piroforice existente în depozit, fapt ce a necesitat utilizarea unor substanţe speciale de stingere. De menţionat este durata de 3 zile în care ISUMB a rămas în dispozitiv pentru supravegherea obiectivului.
 • Tot în luna martie a anului trecut, Inspectoratul a intervenit pentru stingerea incendiului izbucnit în cadrul complexului Floreasca. Incendiul a fost caracterizat de o propagare rapidă din cauza materialelor combustibile caracteristice construcţiei. Intervenţia operativă a celor 30 de echipaje a limitat propagarea incendiului, jumătate din construcţie nefiind afectată.
 • În data de 10 mai 2012, în urma unui accident rutier în care au fost implicate 3 tramvaie pe linia de tramvai 41, în Pasajul Lujerului, prin intervenţia ISUMB, cu sprijinul UPU Floreasca, s-a acordat asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat unui număr de 39 de persoane, din care 37 au fost transportate la spital.
 • La începutul lunii iunie, incendiu la monumentul istoric Moara lui Assan din str. Irimicului, nr.3, sector 2, Bucureşti. Intervenţia a durat doua zile. Pentru prima dată în municipiul Bucureşti, cu sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie, a fost folosit elicopterul M.A.I. cu dispozitivul special de stins incendii. Această intervenţie a fost necesară din cauza particularităţii clădirii şi a fost posibilă în condiţiile în care aceasta nu era amplasată într-o zonă locuită
 • În data de 5 iulie 2012, incendiu la o clădire cu spaţii de depozitare. Având în vedere destinaţia clădirii, dezvoltarea rapidă a incendiului şi căile de acces înguste din zonă, pentru stingerea incendiului a fost nevoie de alertarea succesivă a 25 de echipaje.
 • În aceeaşi lună, o săptămână mai târziu, Inspectoratul a acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o clădire de birouri situată în strada Virtuţii, în sectorul 6. Incendiul s-a declanşat la nivelul superior al clădirii şi s-a propagat pe faţada construcţiei, într-un moment cu trafic rutier intens. Pentru lichidarea acestuia a fost nevoie de intervenţia a 18 atospeciale cu apă şi spumă si 4 autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţimi.
 • Tot în luna august, la intersecţia dintre Calea Rahovei cu str. Mihail Sebastian şi Calea Ferentari în sectorul 5, echipajele SMURD au intervenit la un accident rutier produs între 2 tramvaie, acordându-se asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat unui număr de 18 persoane, toate fiind transportate la spital.
 • Spre sfârşitul lunii august a anului trecut, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti a acţionat pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la mai multe garnituri de vagoane dezafectate. În condiţiile imposibilităţii mutării vagoanelor, intervenţia celor 13 echipaje de intervenţie a fost îngreunată şi de modul de acces în zonă, dar şi de condiţiile de alimentare cu apă, obiectivul neavând surse de alimentare în apropiere
 • Incendiul de la complexul rezidenţial Confort City din data de 02.10.2012

Concomitent, inspectoratul a asigurat măsurile specifice evenimentelor publice de amploare, totalizând un număr de 1219 misiuni.

O altă componentă vizibilă în rândul cetăţenilor este activitatea de prevenire, al cărui rol definitoriu este de a preveni apariţia situaţiilor de urgenţă, dar şi de a educa populaţia cu privire la modul de comportare.

Plecând de la principiul că este mai simplu să previi decât să intervii, personalul din cadrul inspecţiei de prevenire a efectuat instructaje pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă în peste 100 de grădiniţe şi şcoli, 29 de licee şi 83 de centre de asistenţă socială şi protecţie a copilului.

Cei peste 44.000 de copii şi adolescenţi şi cele peste 3.000 de cadre didactice participante la instructaje au fost ajutati să conştientizeze cauzele şi împrejurările generatoare de situaţii de urgenţă, modul de apelare al serviciului unic de urgenţe 112 şi modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

Domeniul de avizare/autorizare, un atribut principal al Inspecţiei de Prevenire, a trebuit şi trebuie să ţină pasul cu dezvoltarea socio-economică a capitalei; astfel, pe lângă cele 766 solicitări în domeniul securităţii la incendiu şi cele 109 recepţii la terminarea lucrărilor, au fost efectuate peste 3200 de inspecţii, controale şi acţiuni de prevenire a situaţiilor de urgenţă.

În anul 2012, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a proiectat şi a demarat proiectul de construcţie al Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă care va avea rolul de a asigura integrarea răspunsului în situaţii de urgenţă al tuturor agenţiilor cu atribuţii în domeniu, încă din faza de alocare a forţelor şi mijloacelor de intervenţie.

Efortul financiar de aproximtiv 25 de milioane de euro al Primăriei Generale va fi reflectat într-un mod de abordare globală a managementului situaţiilor de urgenţă, oferind reprezentantului guvernului în teritoriu şi primului edil al urbei un tablou complet al situaţiei la nivelul Capitalei.

Activităţile enumerate anterior nu ar fi putut fi executate fără o asigurare logistică pe măsură.

Anul trecut, parcul de autovehicule a fost întregit cu autospeciale aflate în premieră în serviciul profesioniştilor pentru situaţii de urgenţă din România.

De menţionat este faptul că în continuare parcul de autovehicule al inspectoratului are o vechime în exploatare foarte mare. Remarcăm numai capitolul autospecialele de intervenţie, dintre acestea 55% având o vechime în exploatare de peste 20 de ani. Acest procent a fost calculat în contextul în care în anul 2012 au intrat în exploatare prin Programul Operational Regional 23 de autospeciale noi.

În acest an se intenţionează omologarea autospecialei Ford Ranger pentru intervenţia de stingere a incendiilor în zone cu aglomerări urbane, cu trafic aglomerat şi străzi înguste ce nu permit accesul autovehiculelor cu dimensiuni de gabarit mari.

Asigurarea resursei umane şi pregătirea la un nivel cât mai ridicat a fost şi este unul dintre obiectivele prioritare ale ISUMB.

Pe parcursul anului 2012 întreg personalul a făcut eforturi pentru îndeplinirea la un nivel calitativ ridicat a tuturor activităţilor, chiar dacă uneori a fost nevoie de implicarea în activităţi a unui număr de personal mai mare decât cel ce asigura tura de serviciu.

De asemenea, şi pregătirea în domeniul acordării primului ajutor medical a continuat să reprezinte o parte importantă a pregătirii continue. În cadrul Centrului de Pregătire şi Formare în Descarcerare şi Ajutor Medical de Urgenţă au obţinut certificările necesare 233 de subofiţeri.

În anul 2013 intenţionăm să pregătim toate echipajele noastre cu ajutorul unei instalaţii speciale Draeger de simulare a exploziilor cauzate de acumularea de gaze naturale, având în vedere că 95% din populaţia Bucureştiului este racordată la reţeaua de gaze naturale.

În contextul pregătirii fizice şi de specialitate, în anul 2012 s-au evidenţiat:

 • lotul reprezentativ al ISUMB pentru concursul serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, care a obţinut locul I la etapa zonală;
 • lotul reprezentativ al ISUMB pentru Competiţia Naţională de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat, care a obţinut locul I la acordarea ajutorului medical calificat şi locul III la descarcerare.

Din cele 100 de clădiri aflate în administrarea ISUMB, Detaşamentul Mihai Vodă, reconsolidat capital în anul 2011 printr-un program al Băncii Mondiale, această clădire istorică fiind cazarma centrală a pompierilor bucureşteni înainte, pe timpul şi după Revoluţia de la 1848, revoluţie aprinsă de Compania de Pompieri Bucureşti şi plătită jertfa lor, a constituit şi constituie un punct de reper în istoria pompierilor bucureşteni şi nu numai.

Prin implicarea Asociaţiei „Dealul Spirii” a Capitalei şi cu sprijinul unor colegi din cadrul subunităţii, am reuşit ca în anul 2012 să prezentăm în imagini o parte din istoria bogată a Companiei de Pompieri Bucureşci, chiar în sediul în care a fost înfiinţată, iar pentru a reîntregi valoarea istorică a subunităţii, cu sprijinul Muzeului Pompierilor, sunt expuse elemente de vestimentaţie şi diverse accesorii ale pompierilor acelor vremuri.

Organizarea şi desfăşurarea activităţilor de cooperare internaţională au avut ca scop schimbul de experienţă în domeniul situatiilor de urgenţă. Dintre activităţile organizate cu partenerii noştri din Franţa, Germania sau Polonia, se evidenţiază misiunea din Franţa, unde s-a semnat calendarul de activităţi comune cu Brigada de Pompieri din Paris. Acesta ne oferă posibilitatea de a câştiga din experienţa şi modul de lucru al pompierilor francezi şi totodată ne oferă posibilitatea efectuării unor schimburi de personal pentru a cunoaşte modul de acţiune la nivelul unei alte metropole europene în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

Activitatea a continuat prin expunerea direcţiilor de activitate în anul 2013:

 • Continuarea dezvoltării instituţionale a ISUMB în concordanţă cu dezvoltarea socio-economică a capitalei;
 • Creşterea nivelului de dotare cu echipamente de comunicaţii şi informatică în vederea realizării unei comunicări eficiente între forţele participante la intervenţie, respectiv reducerea timpului de acces la informaţie;
 • Identificarea soluţiilor şi solicitarea de finanţare în vederea asigurării măsurilor minime de păstrare şi întreţinere a tehnicii de intervenţie din dotare, respectiv construcţia unor garaje noi şi aprovizionarea cu piese de schimb şi alte materiale necesare întreţinerii.

În încheierea activităţii, invitaţii au avut ocazia de a prezenta punctul dumnealor de vedere referitor la activitatea noastră de anul trecut.

Concluzia tuturor a fost că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti, alături de celelalte instituţii aflate în slujba cetăţeanului, să ţină pasul cu premisele de evoluţie ale unei capitale europene, aşa cum este Bucureştiul, dar şi cu evoluţia comunităţii pe care o slujim.

 
 

Statistici interventii

Anul 2018 / 86.834
Pompieri:19.428 | SMURD: 67.406

Ianuarie 2018/ 7.689
Pompieri: 1.376 | SMURD: 6.313

Ziua precedentă/ 251
Pompieri:36 | SMURD:215

Contact