INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   14.05.2013 Operaționalizarea autospecialei Volkswagen Amarok

Fundaţia pentru SMURD a sprijinit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenta „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti, având în vedere tot mai desele parteneriate între cele două instituții în folosul comunității civile, cu o autospecială de primă intervenţie și comandă pe şasiu VW AMAROK.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti (ISUMB) a fost dotat, cu ajutorul Fundaţiei pentru SMURD cu o autospecială de intervenţie şi comandă cu echipament de prim ajutor şi descarcerare, unică în România.

Prezentarea acesteia a fost realizată la sediul inspectoratului şi s-a bucurat de prezenţa secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, domnul Constantin Cătălin Chiper, secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, domnul dr. Raed Arafat, inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, domnul general de brigadă dr. Ioan Baş şi a unui număr impresionant de reprezentanţi ai mass-media.

Această autospecială este singura maşină de dimensiuni atât de mici din România care reuneşte atât un echipament de stingere cât şi echipament de prim ajutor şi echipament de descarcerare (care funcționează cu ajutorul unui acumulator, nemafiind nevoie de pompe hidraulice).

“… are caracter de noutate în Capitală, cu ea putând interveni la incendii în zonele greu accesibile, pe străzile înguste dintre blocuri”, a declarat cu ocazia inaugurării autospecialei, inspectorul-şef al ISU Bucureşti, dl. col. dr. ing. Stelian Duduş.

Autospeciala de tip APIC (Autospecială pentru Prima Intervenţie şi Comandă), construită pe un şasiu Volkswagen Amarok cu tracţiune 4×4 este o unitate mobilă multi-rol, ce a fost adaptată necesităţilor punctuale ale pompierilor. În plus, noua achiziţie a ISU Bucureşti are  un sistem de coordonare a traficului şi sistem de comandă.

La rândul lui, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a explicat că această autospecială pentru intervenţie şi comandă cu echipament de descarcerare şi prim ajutor reprezintă „un concept comun al Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Fundației pentru SMURD”, o donaţie din partea populaţiei care a dirijat 2 la sută din impozitul pe venit către Fundaţia pentru SMURD”.

Această autospecială, este dotată cu instalație pentru refularea apei la ultra-înaltă-presiune, echipament de descarcerare și echipament pentru acordarea primului ajutor calificat, reprezentând o soluţie eficientă de intervenţie rapidă a echipajelor specializate, pentru salvarea vieții, protejarea sănătății și bunurilor materiale ale cetățenilor, pe timpul variatelor situații de urgență ce se pot produce în zonele cu trafic aglomerat și străzi îngustate, din cauza mașinilor parcate sau în alte zone greu accesibile din capitală.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Cătălin Chiper a declarat că autospeciala de intervenţie achiziţionată prin “2 la sută” pentru SMURD este dovada unei bune colaborări între Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii.

“ISU şi SMURD au lansat acest prototip, sperăm că va da rezultate scontate mai ales în condiţiile unei capitale foarte aglomerate, a spaţiilor înguste dintre blocuri unde nu pot intra autospeciale mari. Este o donaţie a societăţii civile pentru asistenţa medicală de urgenţă”, a mai spus secretarul de stat, dl. Constantin CătălinChiper.

La realizarea autospecialei s-a folosit un autoşasiu marca VW AMAROK, cu cabină dublă, manevrabilitate ridicată, garda mare la sol și cu performanțe off-road foarte bune, date de posibilitatea cuplării ambelor punți (4×4), o suspensie ranforsată „heavy duty” și o masă maximă autorizată de numai 3 tone. Este echipată cu un motor de 122 CP și, împreună cu transmisia, oferă un cuplu de 340 Nm, suficient pentru a obține accelerări rapide și viteze mari de deplasare necesare la intervenție. Caroseria autovehiculului este de tip „Pick up” cu bena acoperită în care s-au montat instalația specială, echipamentele de intervenție și accesoriile. În partea din spate a şasiului este construită o suprastructură realizată din GRP (glass-reinforced plastic), ușoară și rezistentă. Aceasta este prevăzută cu jaluzele din aluminiu pe laterale, cu sistem de închidere centralizată comandată din cabina șoferului.

Autospeciala beneficiază și de un troliu cu o capacitate de 4.100 kgf, foarte util în operațiile de descarcerare și autoscoatere în urma unor împotmoliri.

Pentru sporirea eficienței de stingere, având în vedere capacitatea mică a rezervorului de apă  ( 200 l ), s-a utilizat o pompă ce lucreaza la presiune înaltă (100 bari), pentru a reduce cantitatea de apă necesară intervenției, realizând astfel refularea continuă timp de aproximativ 5 minute.

Avantajele oferite de acestă autospecială de primă intervenţie și comandă sunt:

  • reducerea timpului de răspuns, având în vedere mobilitatea acesteia și viteza de deplasare;
  • posibilitatea primei intervenţii în situaţii de urgenţă încă din primele etape ale apariţiei şi dezvoltării acestora;
  • deplasarea rapidă chiar şi în zone cu grad redus de accesibilitate;
  • creșterea eficienței la intervenție şi reducerea semnificativă a necesarului de apă la intervenție;
  • acordarea primului ajutor calificat până la sosirea ambulanței;
  • desfășurarea operațiunilor de deblocare și iluminatului la locul intervenției, precum și redirectionarea traficului în situația în care intervin echipaje ale ISU.

Având în vedere echiparea acesteia, dimensiunile reduse și performanțele bune ale autoșasiului, considerăm că autospeciala este deosebit de utilă în condițiile de trafic și infrastructură existente la nivelul Municipiului București și al județului Ilfov.

Pe parcursul colaborării cu Fundația pentru SMURD, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealu Spirii” a beneficiat și de alte mijloace tehnice, din care amintim: o autospecială pentru suport logistic, 2 motociclete SMURD, 21 de camere video pentru transmiterea de imagini live de la locul intervenției, care și-au dovedit utilitatea și operativitatea pe linia asistenței medicale de urgență și acordării primului ajutor calificat.

 
 

Statistici interventii

Anul 2018 / 86.834
Pompieri:19.428 | SMURD: 67.406

Ianuarie 2018/ 7.689
Pompieri: 1.376 | SMURD: 6.313

Ziua precedentă/ 251
Pompieri:36 | SMURD:215

Contact