INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Intervenții și misiuni în perioada 03 – 04.11.2022

BULETIN INFORMATIV

Intervenții, misiuni și activități preventive în perioada 03.11.2022 – 04.11.2022

 

În perioada 03.11.2022, ora 06:00 – 04.11.2022, ora 06:00, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru gestionarea a 332 situații de urgență produse în municipiul București și Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 270. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a șapte incendii și pentru soluționarea altor 55 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții etc.).

Ieri, 03.11.2022, pompierii ISU București-Ilfov au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o casă P+1+M, situată în strada Ungheni, din sectorul 5 al Capitalei. La momentul sosirii primelor echipaje de intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul locuinței, cu degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 80 mp., cu posibilități de propagare la imobilele învecinate. Datorită intervenției prompte a pompierilor, incendiul a fost lichidat rapid în limitele găsite. În urma evenimentului nu au rezultat victime. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD.

În această perioadă specialiștii inspecției de prevenire și personalul operativ au desfășurat o serie de activități specifice pe linia prevenirii situațiilor de urgență, astfel au fost efectuate 13 controale de prevenire și o informare preventivă. În urma acțiunilor desfășurate au fost aplicate 47 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 9.000 lei.

În ziua de 03 Noiembrie 2022 la ora 06:50:25 (ora locală a României) s-a produs în zona seismica Vrancea- Buzau un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.4, la adâncimea de 149km.

De cele mai multe ori panica sau lipsa unei reacții adecvate în caz de urgență amplifică consecințele situațiilor de urgență. Întrucât mişcarea seismică este un eveniment imprevizibil, apărut de regulă prin surprindere, este necesar să cunoaştem bine modul şi locurile care pot asigura protecţie în toate împrejurările: acasă, la serviciu, în locurile publice, în mijloacele de transport etc. Acestea, cu atât mai mult cu cât timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru realizarea unei oarecare protecţii este foarte scurt. Ce facem dacă cutremurul ne surprinde:

  • În locuință:

Dacă vă aflați în locuință și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul!

protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă sau langă un perete interior de rezistență;

îndepărtați-vă de ferestre, pereții exterior sau obiecte care vă pot vătăma!

închideți sursele de foc!

  • Pe stradă:

Dacă vă aflați în apropierea unei clădiri și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Pe cât posibil, îndepărtați-vă de clădiri, stâlpi de electricitate, copaci sau alte obiecte care, prin cădere, v-ar putea vătăma.

  • La serviciu:

Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Îndepărtați-vă de ferestre, pereți exteriori sau obiecte grele; protejați-vă sub o piesă de mobilier solidă, sub o grindă de rezistență sau sub tocul ușii; personalul tehnic va acționa conform procedurilor stabilite; nu părăsiți încăperea, nu fugiți pe scări! Nu folosiți liftul!

  • Centre comerciale:

Dacă vă aflați în spații comerciale și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Protejați-vă sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistență; îndepărtați-vă de ferestre, rafturi cu mărfuri, pereții exteriori sau obiecte care vă pot vătăma; nu ieșiți și nu fugiți pe scări! Ieșirea din clădire se va face după terminarea cutremurului și verificarea căilor de evacuare.

  • Într-un loc public cu aglomerări de persoane:

Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinţe) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii de pe rând.

  • La școală:

Dacă vă aflați la școala și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul!

protejați-vă sub pupitre; adoptați o poziție ghemuit, acoperit și susținut de un obiect solid; îndepărtați-vă de ferestre, pereții exteriori sau obiecte care vă pot vătăma; cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență; evacuarea se va face după terminarea cutremurului și verificarea căilor de evacuare.

  • În autoturism:

Dacă seismul vă surprinde în autoturism, opriţi-vă cât puteţi de repede intr-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene şi staţi înăuntru. Feriţi-vă de firele de curent electric căzute.

  • Într-un mijloc de transport în comun sau în tren:

Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi sa deschidă uşi1e, dar nu este indicat să vă îmbulziţi la coborâre sau să spargeţi ferestrele.

  • În metrou:

În metrou, păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără a părăsi vagoanele.

Buletin informativ intervenții 03.11-04.11.2022-ISUBIF

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 
 

Contact