INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Codificări meteorologice-hidrologice

Ordin 245/18.10.2012 pentru aprobarea procedurilor de codificare a informărilor, atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi hidrologice

captura

Procedură de codificare a informărilor, atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice care se emit în cazul producerii de fenomene meteorologice periculoase la scară naţională sau regională

Prezenta procedură se aplică în situaţiile în care sunt prognozate fenomene atmosferice periculoase a căror evoluţie va începe în cel puţin 12 ore şi poate dura până la 3-4 zile (scurtă şi medie durată), precum şi în cazul fenomenelor atmosferice periculoase imediate sau prognozate pe foarte scurtă durată (anticipaţie de la o oră până la 6 ore).

Atenţionările şi avertizările meteorologice vor fi însoţite de un cod de culori, atribuit după cum urmează:

Codul verde este folosit pentru zonele în care nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.

Codul galben se va folosi în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Codul portocaliu se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

Codul roşu se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

Codul galben este asociat atenţionărilor meteorologice.

Codul portocaliu şi codul roşu se asociază avertizărilor meteorologice.

Fenomenele meteorologice care fac obiectul atenţionărilor/avertizărilor meteorologice sunt:

a) vânt puternic;

b) ploi importante cantitativ (care pot avea şi caracter torenţial);

c) descărcări electrice şi grindină;

d) ninsori abundente;

e) viscol;

f) temperaturi minime extreme;

g) temperaturi maxime extreme;

h) polei;

i) ceaţă.

Procedură de codificare a informărilor, atenţionărilor şi avertizărilor hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene hidrologice periculoase la scară naţională sau regională

Prezenta procedură se aplică în situaţiile în care sunt prognozate fenomene hidrologice periculoase a căror evoluţie va începe în cel puţin 6 ore şi poate dura până la 1-3 zile (scurtă şi medie durată), precum şi în cazul fenomenelor hidrologice periculoase imediate sau prognozate pe foarte scurtă durată (anticipaţie de la o oră până la 6 ore)

Atenţionările şi avertizările hidrologice vor fi însoţite de un cod de culori, atribuit după cum urmează:

Codul galben se va folosi în cazul în care fenomenele hidrologice prognozate pot fi temporar periculoase pentru anumite activităţi.

Codul portocaliu se aplică acelor fenomene hidrologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate mare, care pot produce pagube sociale şi economice însemnate.

Codul roşu se aplică acelor fenomene hidrologice prevăzute a fi periculoase, cu efecte dezastruoase şi ameninţare potenţială asupra vieţii şi bunurilor.

Codul galben este asociat atenţionărilor hidrologice.

Codul portocaliu şi codul roşu se asociază avertizărilor hidrologice.

Fenomenele hidrologice care fac obiectul atenţionărilor/avertizărilor hidrologice sunt:

a) creşteri însemnate de niveluri şi debite (inundaţii/viituri);

b) creşteri artificiale de niveluri datorate evoluţiei fenomenelor din timpul iernii [curgeri de sloiuri, poduri de gheaţă, îngrămădiri/blocaje de gheţuri (zăpoare)];

c) fenomene hidrologice periculoase imediate (scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri mici, inclusiv pe râuri necadastrate).

Codurilor de culori corespund situațiilor următoare:

a) galben corespunde situaţiei de atenţie;

b) portocaliu corespunde situaţiei de inundaţie;

c) roşu corespunde situaţiei de pericol.

f
 
 

Contact