INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Exercițiu alarmare

ATENȚIE!
În fiecare lună, începând cu august, prima zi de miercuri este marcată prin desfășurarea de exerciții pentru transmiterea mesajelor de înștiințare/prealarmare și verificare a funcționării sirenelor de alarmare publică.

Un astfel de exercițiu va avea loc astăzi, 06.09.2017, începând cu ora 10:00 și are drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare, precum și verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate
(https://www.igsu.ro/index.php?pagina=audio)

Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările noastre. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.
Pentru a evita panica, informați membrii familiei asupra acestui exercițiu.

__________________

UPDATE POST-EXERCIȚIU

Urmare a exercițiului desfășurat astăzi, 06.09.2017, situația preliminară a stadiului funcționării sirenelor existente la nivelul Municipiului București și județului Ilfov se prezintă astfel:
1.    Municipiul București: 390 de sirene existente în evidențe (337 electrice și 53 electronice). Din acest total numai 102 sunt centralizate și pot fi acționate de către ISU București-Ilfov. Din cele 102 sirene centralizate, numai 56 au funcționat.
2.    Județul Ilfov: 75 de sirene existente în evidențe (58 electrice și 17 electronice). Din acest total numai 10 sunt centralizate și pot fi acționate de către ISU București-Ilfov. Din cele 10 sirene centralizate, numai 4 au funcționat.

Totodată, pe timpul desfășurării exercițiului, pompierii au verificat 61 de locații unde sunt amplasate sirene (51 locații în București și 10 în Ilfov). La momentul transmiterii acestei informări, situația verificărilor în teren nu este centralizată.

Principalele cauze ale nefuncționării sirenelor sunt reprezentate de defecțiuni tehnice, neasigurarea mentenanței sau neasigurarea centralizării-în comandă.

Situația numerică prezentată mai sus este valabilă pentru astăzi, 06.09.2017. Aceasta poate suferi modificări de la o zi la alta, având în vedere că pot exista sirene ce pot fi puse în stare de funcționare prin remedierea defecțiunilor. De asemenea, pot exista cazuri în care, din cauza defecțiunilor tehnice, sirene ce au funcționat, astăzi, se vor afla în imposibilitatea de a fi acționate la o simulare ulterioară.

 
 

Statistici interventii

Anul 2018 / 86.834
Pompieri:19.428 | SMURD: 67.406

Ianuarie 2018/ 7.689
Pompieri: 1.376 | SMURD: 6.313

Ziua precedentă/ 251
Pompieri:36 | SMURD:215

Contact