INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   12.10.2012 Instalatie experimentala de gaze

Please try entering https://graph.facebook.com/544621565563740/photos?fields=source,link,name,images,album&limit=1000 into your URL bar and seeing if the page loads.

Achiziționarea acestei instalații reprezinta înca un pas spre modernizareadotarilor Inspectoratului pentru Situații de Urgența al Municipiului București, cu scopul clar de ridicare a standardului de pregatire al personalului propriu spre asigurarea unui grad crescut de eficiența și siguranța pe durata intervențiilor, atât pentru acesta, cât și pentru populația deservita.

În ultimii ani, scurgerile de gaz și evenimentele negative pe care aceste fenomene le pot genera au înregistrat o creștere progresiva, cele mai puternice efecte distructive regasindu-se în urmatoarele cazuri:

-februarie 2010 – Sighetu Marma_iei;

-decembrie 2010 – Bacau;

-aprilie 2011 – Buzau;

-martie 2012 – Drumul Taberei, București;

-mai 2012 – localitatea Ovidiu, Constanța;

-mai 2012 – b-dul Lascar Catargiu, București.

La nivelul municipiului București, unde aproape 95% din populație este racordata la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, orice intervenție la incendii aparute la locuințe, și nu numai, trebuie sa țina cont și de riscurile suplimentare generate de instalațiile de gaz existente în incinta în cauza sau în cele învecinate.

Totodata, pentru a putea raspunde în condiții de siguranța și pentru a putea asigura protecția corespunzatoare cetațenilor capitalei în cazul apariției evenimentelor legate de scurgerile de gaze, Inspectoratul pentru Situații de Urgența „Dealu Spirii” al Municipiului București a devenit, cu sprijinul firmei Dräger, proprietarul unei instalații speciale care simuleaza un mediu inundabil cu gaz, la scara redusa, precum și procesele de aprindere și explozie aferente. Caseta experimentala este executata din oțel inoxidabil și are doua parți cu geamuri.

Înalțimea sa este de 0,8 m, iar lațimea de 0,75 m x 0,5 m. Aparatul este compus din doua carcase așezate una peste cealalta. Carcasa de sus reprezinta partea pentru experimente (înalțime 0,5 m), partea de jos este partea de service (înalțime 0,3 m). Pe partea de sus se afla supapele de decompresiune. Geamurile sunt din sticla laminata de 6 mm. Sticla nu este conceputa pentru a fi expusa timp îndelungat la contactul direct cu flacara. Din acest motiv nu este permisa injectarea de comustibil pentru intensificarea flacarii. O parte a instalației experimentale este echipata cu o clapeta mare de 0,25 m x 0,25 m, pentru a garanta accesul la interior, precum și pentru a susține predarea teoriei de flashover (conturnare)/ aprindere a gazelor arse.

Partea de service se compune dintr-un omogenizator, o sursa de aprindere electrica/transformator, instalația de propan și afișajul electronic al timpului, care este cuplat cu instalatția de propan prin intermediul unui regulator de presiune. Aprinderea se face printr-o scânteie de ½ tol, care se produce cu ajutorul unui transformator electric de producere a scânteii. Va fi activat afișajul timpului imediat ce gazul patrunde în zona experimentala. Timpul care s-a scurs va fi indicat de un indicator digital. Fara aport suplimentar de gaz, limita inferioara va fi atinsa în 25 de secunde și limita superioara, în cca. 120 de secunde. Sistemul de telecomanda dispune de un cablu lung de 3 metri și un întrerupator pentru Acționarea omogenizatorului, electrovalvei și sursei de aprindere. Electrovalva, ventilul de pulverizare a gazului și indicatorul de timp vor fi acționate simultan printr-un întrerupator special de resetare. Un circuit de releu prevede o oprire automata dupa fiecare utilizare. Îndata ce gazul inflamabil intra, respectiv iese, pe o perioada mai lunga de 1,5 minute, alimentarea cu gaz se oprește automat. Funcția automata de resetare necesita 2 minute înainte ca fluxul de ieșire (scurgerea) sa poata fi acționat din nou, manual. Limita inferioara de explozie este procentul de volum minim de hidrocarbura care trebuie sa fie prezent în aer, astfel ca sa se poata produce explozia; sub aceasta concentrație explozia nefiind posibila. Limita superioara se definește prin analogie și este procentul de volum de hidrocarbura în amestec cu aer peste care explozia nu poate avea loc.

Limitele de explozie în aer ale unor substanțe comune sunt :

-Metan: 5 – 15%vol.;

-Acetilena: 2.5 – 80%vol.;

-Benzina: 1.3 – 6%vol.;

-Propan: 2.1 – 9.5%vol..

Experimentele ce pot fi realizate sunt urmatoarele:

A: Explozie simpla a gazelor arse cu sursa de aprindere deschisa:

Daca în apropierea supapei de admisie exista o sursa de aprindere, aceasta are loc în zona de limita inferioara de explozie (LIE). Energia eliberata este relativ scazuta. Dupa aprindere, frontul de flacara și unda de presiune urmeaza calea aerului și lovesc clapeta de decompresiune (deschiderea de aerisire).

B. Explozia întârziata a gazelor arse cu sursele de aprindere care apar parțial sau cele lipsa:

Daca nu exista o sursa de aprindere permanenta, aprinderea va avea loc mai târziu, dupa ce a fost depașita limita inferioara de explozie (LIE). Energia eliberata este considerabila. În acest caz, un amestec potențial exploziv nu se aprinde imediat din cauza unei surse de aprindere lipsa. Dupa racire, pericolul de explozie al acestui amestec se reduce.

C. Explozie mutata (relocata) cu surse de aprindere ascunse:

Daca exista o sursa de aprindere, dar este parțial separata de duza de admisie, aprinderea are loc mai târziu, adica atunci când a fost depașita limita inferioara de explozie (LIE) din zona de separare. Aceasta se petrece mereu mai târziu și energia degajata este considerabila. În acest caz, amestecurile potențial explozive se gasesc într-o alta încapere, în timp ce fumul ordinar rezultat din ardere va fi lipsit de gaze inflamabile datorita ventilarii transversale. Daca exista o sursa de aprindere, acolo are loc o explozie.

D. Flacara dependenta de energie

D1: Amestec de gaz sub limita de explozie inferioara sub limita inferioara de explozie poate exista o flacara numai atunci când se adauga energie externa sau amestecul gazos a fost preîncalzit.

D2: Amestec gazos suprasaturat – peste limita de explozie superioara

Peste limita superioara de explozie poate exista o flacara numai atunci când se face alimentare cu energie externa sau când amestecul gazos a fost preîncalzit.

Un amestec gazos suprasaturat de propan și aer conține oxigen. Limita superioara va fi atinsa la cca. 10% propan și 90% aer. Conținutul de oxigen al acestui amestec gazos este de aproximativ 19%. Nu lipsa de oxigen face ca acest amestec gazos sa nu fie inflamabil, ci efectul de stingere al propanului când este depașit raportul ideal de amestec.

Instalația permite reprezentarea diferitelor situații de flashover/ backdraft – explozie inversa a gazelor arse. Cu toate acestea, trebuie luate masuri de siguranța în cazul acestor experimente, pentru ca acestea nu pot fi întotdeauna limitate la zona acvariului propriu zis.

E. „Backdraft ” normal – explozie inversa a gazelor arse

Peste limita superioara de explozie se poate produce fenomenul de backdraft – explozie inversa a gazelor arse în cazul în care se produce o admisie brusca de oxigen în incinta. Energia degajata este deosebit de puternica. Experimentele prezentate în articolul de fața, precum și lecțiile ce pot fi învațate vor fi prezentate membrilor Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgența, precum și reprezentanților mass-media deoarece aceștia din urma sunt prezenți la toate evenimetele cu potențial de risc ridicat la care intervin forțe ale instituției noastre.

Facebook API came back with a faulty result. You may be accessing an album you do not have permissions to access.
 
 

Statistici interventii

Anul 2018 / 86.834
Pompieri:19.428 | SMURD: 67.406

Ianuarie 2018/ 7.689
Pompieri: 1.376 | SMURD: 6.313

Ziua precedentă/ 251
Pompieri:36 | SMURD:215

Contact