INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Intervenții și misiuni în perioada 01.07 – 04.07.2022

 

BULETIN INFORMATIV

Intervenții, misiuni și activități preventive în perioada 01.07.2022 – 04.07.2022

 

În perioada 01.07.2022, ora 06:00 – 04.07.2022, ora 06:00, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru gestionarea a 1020 situații de urgență produse în municipiul București și Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 851. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a 33 incendii și pentru soluționarea altor 136 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții etc.).

În fiecare zi din acest weekend, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea incendiilor produse de arderea vegetației uscate. S-a intervenit cu 12 autospeciale de stingere cu apă și spumă în localitățile Găneasa, Chiajna, Tunari și Sintești din județul Ilfov, incendiile manifestându-se pe o suprafață mai mare de 22.000 m.p. Vă reamintim ca incendierea vegetației uscate este interzisă deoarece poate pune în pericol viața oamenilor, poate distruge habitatul unor animale, poate afecta gospodăriile populației, locuințele, rețelele de electricitate, pădurile sau culturile agricole.

Vă informăm că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Pentru perioada de 01.07.2022-04.07.2022, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări meteo cod galben, pentru Municipiul București și pentru județul Ilfov. În această perioada valul de căldură s-a menținut, iar disconfortul termic a fost ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) a depășit pragul critic de 80 de unități. Pentru informarea populației asupra conduitei de urmat în perioada caniculară, ISU B-IF a remis mesaje prin intermediul canalelor de comunicare instituționale.

Din cauza caniculei multe persoane aleg să se răcorească în locuri care nu sunt amenajate pentru scăldat, provocând adevărate tragedii. Ieri, 03.07.2022, trei persoane și-au pierdut viața deoarece au ales să înoate în locuri interzise. Pentru a evita astfel de situații, vă recomandăm:

  • frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub supravegherea părinţilor sau altor persoane mature;
  • evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare.

În această perioadă specialiștii inspecției de prevenire și personalul operativ au desfășurat o serie de activități specifice pe linia prevenirii situațiilor de urgență, astfel au fost efectuate trei controale de prevenire și o informare preventivă. În urma acțiunilor desfășurate au fost aplicate 14 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 500 lei.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Buletin informativ intervenții 01.07-04.07.2022-ISUBIF

f
 
 

Contact