Intervenții și misiuni în perioada 04.01.2022-05.01.2022
BULETIN INFORMATIV
Intervenții, misiuni și activități preventive în perioada 04.01.2022 – 05.01.2022
În perioada 04.01.2022, ora 06:00 – 05.01.2022, ora 06:00, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru gestionarea a 290 situații de urgență produse în municipiul București și în județul Ilfov.
Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 235. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a 11 incendii și pentru soluționarea altor 44 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții etc.), respectiv nouă cazuri în care au fost implicate persoane infectate cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).
În seara zilei de 04.01.2022, în jurul orei 18:40, ISU B-IF a fost solicitat să intervină în bulevardul Iuliu Maniu din sectorul 6 al Capitalei pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament situat la etajul 1 al unui bloc cu regim de înălțime P+10. Incendiul s-a manifestat în una dintre camere, cu degajări mari de fum. În încăperea afectată de incendiu, a fost găsit un bărbat de aproximativ 70 de ani, decedat. Pentru gestionarea situației de urgență, s-a intervenit cu trei autospeciale de intervenție cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială pentru descarcerare și un echipaj SMURD.
Majoritatea incendiilor din apartamente izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea aparatelor casnice de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului pentru o perioadă de timp.
Aprinderea aragazului se realizează pe sistemul „gaz-pe flacără”, respectiv se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului. Pentru a preveni producerea incendiilor în bucătăria din locuința dumneavoastră trebuie să respectaţi câteva reguli simple:
- nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate. După ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul;
- Nu lăsaţi copiii singuri niciodată în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde copiii nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor;
- Atunci când gătiţi, evitaţi să purtaţi haine sintetice largi (de exemplu halate), deoarece acestea pot lua foc foarte uşor;
- Aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste o flacără deschisă;
- Curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mîncare de pe aragazurile, plitele, prăjitoarele de pâine şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;
- Dacă pregătiţi mâncarea la friteuză în mod regulat, vă sfătuim să vă procuraţi una electrică. Aceasta are termostat reglat pentru a se încălzi până la temperatura necesară şi este mai sigură;
- Aveţi grijă ca alimentele să fie scurse de apă înainte de a le introduce în ulei încins pentru a preveni împroşcarea cu ulei şi arsurile. Dacă nu aveţi o friteuză electrică şi utilizaţi totuşi una obişnuită sau o tigaie, atunci aveţi grijă să nu o umpleţi cu ulei mai mult de 2/3 din capacitate. Dacă uleiul încins începe să scoată fum, atunci trebuie oprit focul şi lăsat să se răcească.
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE