INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Intervenții și misiuni în perioada 07 – 10.06.2024

BULETIN INFORMATIV

 

Intervenții, misiuni și activități preventive în perioada 07 – 10.06.2024

 

În perioada 07.06.2024, ora 06:00 – 10.06.2024, ora 06:00, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru gestionarea a 1195 de situații de urgență, produse în municipiul București și județul Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 934. În perioada menționată am intervenit pentru stingerea a 44 de incendii și pentru soluționarea altor 217 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții, etc.).

Vineri, 07.06.2024, prin apel la numărul unic de urgență 112, pompierii ISU B-IF au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă situată pe strada Dihorului, din sectorul 6 al Capitalei. Incendiul s-a manifestat cu degajări mari de fum, la nivelul unei camere, unde au ars materiale depozitate. În urma evenimentului, nu au rezultat victime. Pentru gestionarea situației de urgență au intervenit trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială de descarcerare și un echipaj SMURD.

Duminică, 09.06.2024, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă, pe strada Tiparniței, din sectorul 5 al Capitalei. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la camera tehnică pe o suprafață de aproximativ 20 mp. În urma evenimentului nu au rezultat victime. Pentru gestionarea situației de urgență au intervenit trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială de descarcerare.

În cursul zilei de ieri, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică cod portocaliu, pentru Municipiul București și județul Ilfov, pentru perioada 09.06.2024, ora 10:00 – 10.06.2024, ora 10:00.  Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășid pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

În acest sens, ISU B-IF a remis mesaje pentru informarea populației prin intermediul canalelor de comunicare instituțională, inclusiv prin panouri stradale.

De asemenea, informații despre conduita de urmat în cazul fenomenelor meteorologice extreme, puteți afla și prin accesarea aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

Recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei

 

-Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spații publice);

-Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

-Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

-Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

-Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

-Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în   cantitate mare;

-Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

-Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

-Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

-Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

-Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

-Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

În această perioadă, specialiștii inspecției de prevenire și personalul operativ au desfășurat o serie de activități specifice pe linia prevenirii situațiilor de urgență. Au fost efectuate cinci controale de prevenire. În urma acțiunilor desfășurate au fost aplicate 42 de sancțiuni în cuantum de 114.000 lei.

 

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

f
 
 

Contact