INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Intervenții și misiuni în perioada 16 – 17.02.2023

BULETIN INFORMATIV

  Intervenții, misiuni și activități preventive în perioada 17.02.2023 – 20.02.2023

 

În perioada 17.02.2023, ora 06:00 – 20.02.2023, ora 06:00, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru gestionarea a 1034 situații de urgență produse în municipiul București și județul Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 863. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a 30 de incendii și pentru soluționarea altor 141 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții etc.).

Sâmbătă, 18.02.2023, în jurul orei 16:58, prin apel la numărul de urgență 112, ISU B-IF a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament, situat în strada Porumbacului, din orașul Popești-Leordeni, Ilfov. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă și degajări de fum, în interiorul apartamentului pe o suprafață de aproximativ 50m2. Primele echipaje de intervenție ajunse la fața locului, au constatat că în interiorul locuinței se afla o persoană nedeplasabilă, conștientă, care prezenta atac de panică. Aceasta a fost evacuată și predată echipajului medical. Incendiul a fost localizat rapid, evitându-se astfel propagarea la apartamentele învecinate. În urma evenimentului patru persoane s-au autoevacuat, patru persoane au fost evacuate de către echipajele ISU B-IF, nouă persoane au fost evaluate medical, iar dintre acestea două persoane au fost transportate la spital. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială de descarcerare și două echipaje SMURD.

În această perioadă, specialiștii inspecției de prevenire și personalul operativ au desfășurat o serie de activități specifice pe linia prevenirii situațiilor de urgență. Au fost efectuate 10 controale de prevenire și două informări preventive. În urma acțiunilor desfășurate au fost aplicate 64 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 20.500 de lei.

De cele mai multe ori panica sau lipsa unei reacții adecvate în caz de urgență amplifică consecințele situațiilor de urgență. Întrucât mişcarea seismică este un eveniment imprevizibil, apărut de regulă prin surprindere, este necesar să cunoaştem bine modul şi locurile care pot asigura protecţie în toate împrejurările: acasă, la serviciu, în locurile publice, în mijloacele de transport etc. Acestea, cu atât mai mult cu cât timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru realizarea unei oarecare protecţii este foarte scurt.

Ce facem dacă cutremurul ne surprinde:

 

  • În locuință:

Dacă vă aflați în locuință și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă sau langă un perete interior de rezistență, îndepărtați-vă de ferestre, pereți exterior sau obiecte care vă pot vătăma, închideți sursele de foc!

 

  • Pe stradă:

Dacă vă aflați în apropierea unei clădiri și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Pe cât posibil, îndepărtați-vă de clădiri, stâlpi de electricitate, copaci sau alte obiecte care, prin cădere, v-ar putea vătăma.

  • La serviciu:

Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Îndepărtați-vă de ferestre, pereți exteriori sau obiecte grele; protejați-vă sub o piesă de mobilier solidă, sub o grindă de rezistență sau sub tocul ușii; personalul tehnic va acționa conform procedurilor stabilite; nu părăsiți încăperea, nu fugiți pe scări! Nu folosiți liftul!

  • Centre comerciale:

Dacă vă aflați în spații comerciale și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Protejați-vă sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistență; îndepărtați-vă de ferestre, rafturi cu mărfuri, pereți exteriori sau obiecte care vă pot vătăma; nu ieșiți și nu fugiți pe scări! Ieșirea din clădire se va face după terminarea cutremurului și verificarea căilor de evacuare.

  • Într-un loc public cu aglomerări de persoane:

Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinţe) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii de pe rând.

  • La școală:

Dacă vă aflați la școală și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Protejați-vă sub pupitre; adoptați o poziție ghemuit, acoperit și susținut de un obiect solid; îndepărtați-vă de ferestre, pereți exteriori sau obiecte care vă pot vătăma; cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență; evacuarea se va face după terminarea cutremurului și verificarea căilor de evacuare.

  • În autoturism:

Dacă seismul vă surprinde în autoturism, opriţi-vă cât puteţi de repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene şi staţi înăuntru. Feriţi-vă de firele de curent electric căzute.

  • Într-un mijloc de transport în comun sau în tren:

Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi la coborâre sau să spargeţi ferestrele.

  • În metrou:

În metrou, păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără a părăsi vagoanele.

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

 

Buletin informativ intervenții 16.02-17.02.2023-ISUBIF

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

f
 
 

Contact