INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Intervenții și misiuni în perioada 24-25.02.2022

 

BULETIN INFORMATIV

Intervenții, misiuni și activități preventive în perioada 24.02.2022 – 25.02.2022

 

În perioada 24.02.2022, ora 06:00 – 25.02.2022, ora 06:00, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru gestionarea a 344 situații de urgență produse în municipiul București și în județul Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 296. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a șapte incendii și pentru soluționarea altor 41 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții etc.), din totalul solicitărilor medicale în 56 de cazuri au fost implicate persoane infectate cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

Tot în această perioadă, specialiștii inspecției de prevenire și personalul operativ, împreună cu reprezentanți ai altor instituții cu atribuții de control, au desfășurat o serie de activități specifice pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus astfel au fost efectuate: zece controale de prevenire și șapte verificări la operatorii economici. În urma acțiunilor desfășurate au fost aplicate 20 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 1000 lei.

 

ISU B-IF vă recomandă:

 

Declanşarea unui cutremur ne surprinde întotdeauna. Un astfel de eveniment nu poate fi prevenit, iar consecinţele lui, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare dintre noi înţelegem să ne pregătim. În cazul declanșării unui cutremur, vă recomandăm următoarea conduită:

 • Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copii, bătrânii şi femeile;
 • Nu părăsiți locuinţa deoarece durata redusă a fazei seismice iniţiale va face ca faza puternică a mişcării să vă surprindă pe scări, accidentându-vă;
 • Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri – rămâneţi departe de aceasta, feriţi-vă de tencuielă, cărămizi, coşuri de fum, parapete, cornişe, geamuri, care de obicei se pot prăbuşi în stradă;
 • Dacă vă aflaţi înăuntru – rămâneţi acolo, departe de ferestre care se pot sparge, staţi înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent;
 • Protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, birou, masă sau bancă din clasă suficient de rezistentă spre a vă feri de căderea unor lămpi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale;
 • Sprijiniţi-vă cu palmele de podea sau ţineţi-vă cu mâinile de piciorul mesei sau tocul uşii spre a vă asigura stabilitatea. În lipsa unei astfel de posibilităţi de a vă menţine sub şoc stabilitatea, vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos: cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, iar cu antebraţele pe lateral, faţa;
 • Închideţi sursele de foc când şi cât puteţi de repede, iar dacă a luat foc ceva interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic.
 • Dacă sunteţi la serviciu aplicaţi imediat măsurile de protecţie specifice locului dumneavoastră de muncă.
 • Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, dar dacă puteţi deschideţi uşa spre a preveni blocarea acesteia, în vederea unei eventuale evacuări după terminarea mişcării seismice şi verificarea stării scărilor şi a zonei de la ieşire. Evitaţi aglomeraţia.
 • Nu alergaţi în stradă sau pe stradă, deplasaţi-vă calm spre un loc deschis şi sigur;
 • Dacă seismul vă surprinde în autoturism, opriţi-vă cât puteţi de repede intr-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene şi staţi înăuntru. Feriţi-vă de firele de curent electric căzute.
 • Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră. până se termină mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, nu vă îmbulziţi la coborâre și să spargeţi ferestrele.
 • În metrou păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără a părăsi vagoanele.
 • Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinţe) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul;

În ultima perioadă, pe teritoriul României, s-au înregistrat mai multe cutremure  de magnitudine redusă sau moderată. În acest context, Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat o campanie națională de informare preventivă, al cărui obiectiv principal este conștientizarea, informarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur. Detalii despre campania “Nu tremur la cutremur”, precum și mai multe informații privind reguli și măsuri de comportament în caz de cutremur, regăsiți accesând următorul link: https://nutremurlacutremur.ro/index.htm.

 

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Buletin informativ intervenții 24.02-25.02.2022-ISUBIF

 
 

Contact