INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Intervenții și misiuni în perioada 25.08. – 26.08.2022

BULETIN INFORMATIV

Intervenții, misiuni și activități preventive în perioada 25.08.2022 – 26.08.2022

 

În perioada 25.08.2022, ora 06:00 – 26.08.2022, ora 06:00, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru gestionarea a 321 situații de urgență produse în municipiul București și Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 246. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a 15 incendii și pentru soluționarea altor 60 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții etc.).

Ieri, 25.08.2022, în jurul orei 12.40, prin apel la numărul de urgență 112, ISU B-IF a fost solicitat să intervină la un incendiu produs la o construcție în strada Spicului, com. Dobroești, jud. Ilfov. La fața locului, echipajele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta la o construcție și o anexă a acesteia, pe o suprafață de aproximativ 400 metri pătrați. Datorită intervenției prompte a pompierilor incendiul a fost localizat și lichidat, în limitele găsite, fără a exista victime. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială de descarcerare și un echipaj SMURD.

Având în vedere faptul că avertizarea metorologică cod galben de caniculă va fi în vigoare până duminică, 28.08.2022, vă recomandăm să accesați Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII pregătit” şi să consultați ghidurile din rubrica “Fenomene meteo extreme”, caniculă: https://fiipregatit.ro/ghid/canicula/. De asemenea, informații despre conduita de urmat în cazul fenomenelor meteorologice extreme, puteți afla și prin accesarea aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

De asemenea, vă amintim că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.  Astfel, cetățenii trebuie să respecte următoarele prevederi legale:

Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: protecția mediului constituie o obligație a tuturor persoanelor fizice și juridice. Proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Încălcarea acestei prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Reamintim faptul că utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mici faţă de locurile cu pericol de explozie, de materiale sau substanţe combustibile și recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

În această perioadă specialiștii inspecției de prevenire și personalul operativ au desfășurat o serie de activități specifice pe linia prevenirii situațiilor de urgență, astfel au fost efectuate 16 controale de prevenire și o informare preventivă. În urma acțiunilor desfășurate au fost aplicate 49 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 15.500 lei.

 

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Buletin informativ intervenții 25.08-26.08.2022-ISUBIF

f
 
 

Contact