INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Intervenții și misiuni în perioada 28-29.08.2023

BULETIN INFORMATIV

Intervenții, misiuni și activități preventive în perioada 28.08.2023 – 29.08.2023

 

În perioada 28.08.2023, ora 06:00 – 29.08.2023, ora 06:00, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru gestionarea a 432 situații de urgență produse în municipiul București și județul Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 315. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a 22 de incendii și pentru soluționarea altor 95 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții etc.).

În cursul zilei de ieri, 28.08.2023, în jurul orei 18:37, pompierii din cadrul ISU B-IF au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință cu regim de înălțime P+1E, situată în strada Mircea cel Bătrân din sectorul 5 al Capitalei.

La sosirea echipajelor de pompieri s-a constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări de fum într-o cameră la etajul 1 al imobilului. Incendiul a fost localizat rapid și lichidat în limitele găsite. În urma evenimentului nu au rezultat victime. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială de descarcerare și un echipaj SABIF.

În cursul zilei de ieri, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică cod portocaliu, pentru Municipiul București și județul Ilfov, pentru data de 28.08.2023.  Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășid pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 37 și 39 de grade.

https://www.meteoromania.ro/avertizari/

În acest sens, ISU B-IF a remis mesaje pentru informarea populației prin intermediul canalelor de comunicare instituțională, inclusiv prin panouri stradale.

De asemenea, informații despre conduita de urmat în cazul fenomenelor meteorologice extreme, puteți afla și prin accesarea aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

Recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei

 

  • Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spații publice);
  • Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
  • Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
  • Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);
  • Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
  • Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
  • Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
  • Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
  • Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
  • Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
  • Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
  • Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

 

În această perioadă specialiștii inspecției de prevenire și personalul operativ au desfășurat o serie de activități specifice pe linia prevenirii situațiilor de urgență, astfel au fost efectuate 18 controale de prevenire. În urma acțiunilor desfășurate au fost aplicate 66 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 6.000 lei.

 

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

f
 
 

Contact