INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Coronavirus – măsuri dispuse de prefect

COMUNICAT DE PRESĂ

INSTITUȚIA PREFECTULUI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

16.03.2020

Prefectul Municipiului București, în calitate de președinte al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, a dispus măsuri urgente pentru prevenirea și gestionarea unitară a situațiilor generate de cazurile cu coronavirus înregistrate în Capitală.

Astfel, în cadrul ședințelor de comitet, prefectul Capitalei a dispus autorităților administrației locale și instituțiilor publice identificarea spațiilor necesare pentru introducerea în carantină a persoanelor suspecte de infectare.

Ca urmare a demersurilor succesive, realizate de Primăria Municipiului București și de Primăriile Sectoarelor 1-6, au fost identificate mai multe spații de cazare, evaluate de reprezentanții Direcției de Sanătate Publică București, astfel încât să respecte condițiile igienico-sanitare impuse de prevederile în domeniu. După parcurgerea procedurii de avizare a spațiilor, acestea au fost aprobate în unanimitate în cadrul ședințelor de comitet.

În cadrul ședințelor de comitet, primarul general a solicitat instituțiilor din subordinea Primăriei Municipiului București să asigure, de îndată, suportul logistic necesar pentru cazarea și protecția persoanelor, pentru care s-a dispus măsura de carantinare, în spațiile special destinate.

La nivelul PMB și a primăriilor de sector, prin Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, au fost luate măsuri urgente pentru hrănirea și asigurarea produselor de igienă personală, iar prin intermediul Poliției Locale au fost luate măsuri pentru monitorizarea spațiilor de cazare și a persoanelor autoizolate la domiciliu.

Astăzi, 16.03.2020, la nivelul Municipiului București sunt înregistrate 439 persoane în carantină instituționalizată, în nouă spații de cazare avizate și 1367 persoane autoizolate la domiciliu.  În acest moment sunt identificate și se află în curs de verificare și alte spații de cazare suplimentare, pentru a fi asigurată o rezervă permanentă.

Pentru eficientizarea acțiunilor operative aflate în dinamică și a celor de evidență permanentă a situației înregistrate, la sediul ISUBIF a fost operaționalizat Centrul Municipiului București pentru Coordonare și Conducere a Intervenției (CMBCCI).

Totodată, la fiecare primărie de sector și la nivelul CMBCCI au fost operaționalizate posturi telefonice, care au fost comunicate persoanelor aflate în izolare sau carantină, în vederea realizării unei comunicări directe și continue cu acestea.

În ceea ce privește regimul autoizolării la domiciliu, solicităm persoanelor în cauză să respecte cu strictețe recomandările autorităților, să nu părăsească sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, să nu primească vizitatori și să nu intre în contact apropiat cu eventualele persoane care le furnizează alimente sau alte produse.

Facem precizarea că, potrivit articolului 352 din Codul Penal, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Comunicat de presa Instituția Prefectului Municipiului Bucuresti

f
 
 

Contact