INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Istoric al pompierilor-SMURD

În perioada februarie 1996 – noiembrie 2002, la nivelul Municipiului Bucureşti acţiona o autospecială de descarcerare Ford cu accesorii specifice de descarcerare şi deblocare primită prin donaţie din Scoţia. În luna noiembrie 2002 intră în serviciu operativ încă 3 autospeciale de descarcerare dotate cu unităţi pentru intervenţie la dezastre primite prin contract de comodat de la Ministerul Sănătăţii.

Prima menţiune într-un document oficial al S.M.U.R.D. Bucureşti este în O.U.G. nr. 126/2003 aprobată prin Legea 40/2004 care reglementează activitatea cu elicopterele S.M.U.R.D. achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Astfel prin Decizia internă nr. 39/2004 a Directorului General al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, se înfiinţează S.M.U.R.D. Bucureşti în structura Unităţii de Primiri Urgenţe.

 Despre S.M.U.R.D. la nivelul Municipiului Bucureşti putem să vorbim începând cu Septembrie 2004 când a avut loc debutul activităţii prespitaliceşti prin Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – ca operator medical al elicopterului. În data de 23 septembrie 2004, elicopterul S.M.U.R.D. Bucureşti a executat primul zbor cu echipaj medical şi personal specializat în operaţiuni de descarcerare din cadrul I.S.U. Bucureşti.

În martie 2005 exista un terminal 112 într-un spaţiu al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti de unde au fost dispecerizate elicopterul şi apoi Maşina Medicului de Urgenţă, până la momentul 15 mai 2008, când odată cu implementarea S.M.U.R.D. Bucureşti pe cale rutieră, a apărut un nou dispecerat I.S.U. – S.M.U.R.D. Bucureşti, unde pompierii şi personalul medical conlucrează la gestionarea intervenţiilor specifice.

Tot în anul 2005 începe colaborarea cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în cadrul Platformei “112” prin care s-a început dispecerizarea resurselor SMURD. După anul 2005, se primesc prin contract de comodat un număr de 9 autospeciale de descarcerare de la primăriile de sector ale Municipiului Bucureşti.

În scopul pregătirii personalului în acordarea primului ajutor calificat   privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare, începând cu luna iulie 2007, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti funcţionează o nouă structură: “Centrul de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă”.

În luna Februarie 2008 are loc debutul noii componente terestre a S.M.U.R.D. Bucureşti, coordonată operativ de Dispeceratul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti si medical de cadre medicale din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, primele 10 ambulanţe întrând în intervenţie pe data de 15.05.2008.

Serviciul mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD) este unitatea de intervenţie publică integrată, de importanţă strategică, fără personalitate juridică, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenţei medicale şi tehnice de urgenţă, precum şi echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat.

SMURD funcţionează în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, având ca operator aerian structurile de aviaţie ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în colaborare cu spitalele judeţene, regionale şi cu autorităţile publice locale.

Personalul paramedical este instruit special la diferite niveluri în acordarea primului ajutor calificat, utilizând echipamente specifice, inclusiv defibrilatoarele semiautomate externe, activând în echipe, într-un cadru instituţionalizat.

În prezent, activitatea S.M.U.R.D. Bucureşti-Ilfov este coordonată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov şi Spitalul Clinic de Urgenţă București- Departamentul U.P.U. – S.M.U.R.D.

 
 

Statistici interventii

Anul 2018 / 86.834
Pompieri:19.428 | SMURD: 67.406

Ianuarie 2018/ 7.689
Pompieri: 1.376 | SMURD: 6.313

Ziua precedentă/ 251
Pompieri:36 | SMURD:215

Contact