INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „DEALUL SPIRII” BUCUREȘTI-ILFOV

 

   Marți, 13 – Ziua informării preventive

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu anul 2011, s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel că, în fiecare zi de marţi 13, organizează în Municipiul Bucureşti şi în judeţele ţării „Ziua informării Preventive”.

Derulate sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, activităţile informativ-educative ce vor avea loc urmăresc conştientizarea opiniei publice/cetăţenilor asupra pericolelor la care se poate/pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă.

Mesajul nostru se adresează atât copiilor, cât și părinților, bunicilor, tutorilor sau altor persoane care au responsabilitate pentru siguranța celor mici.

De asemenea, marţi 13 august, sediile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene / Bucureşti-Ilfov şi cele ale subunităţilor de intervenţie îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să cunoască măsurile şi regulile de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizând şi tehnica de intervenţie utilizată de echipajele serviciilor profesioniste la misiunile de salvare.

Totodată, în zonele cu public numeros vor fi organizate puncte de informare preventivă în cadrul cărora toate persoanele interesate pot obţine informaţii referitoare la cum putem preveni și cum trebuie să ne comportăm pe timpul producerii unei situații de urgență.

În localitățile Târgu Mureş, Sovata, Bistriţa, Baia Mare, Deva și Timişoara, colegii noștri, împreună cu voluntarii E.ON şi Delgaz Grid, partenerii noștri instituționali, vor organiza puncte de informare preventivă şi vor distribui materiale informative în zonele cu trafic pietonal intens, vor organiza concursuri cu premii pentru copii, acţiuni cu maşini de intervenţie şi altele asemenea. Activitățile derulate urmăresc implementarea obiectivelor regăsite în cadrul parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă” încheiat între IGSU şi E.ON, respectiv Delgaz Grid.

INFO BACKGROUND
Anual în România sunt înregistrate peste 6.500 de incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele însemnate, acestea au fost soldate și cu pierderi de vieți omenești. Relevante în acest sens sunt datele statistice aferente anului trecut, care indică faptul că din totalul celor 650 de persoane surprinse în incendii, 250 și-au pierdut viața.

Cele mai întâlnite cauze de incendiu la locuinţe sunt următoarele:
• 33 % – coşul de fum defect sau necurăţat;
• 22 % – instalaţii electrice defecte sau improvizate;
• 13 % – mijloacele de încălzire;
• 12 % – fumatul Și focul deschis;
• 20 % – alte cauze.

Aşadar, în cele mai multe cazuri vorbim despre neglijenţă şi neatenţie. O simplă scânteie vă poate aprinde locuinţa!

Pentru siguranța copiilor este necesar să respectaţi următoarele măsuri.
– păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care aceștia nu au acces;
– înlăturați orice curiozitate a copilului în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;
– nu îl lăsa singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune;
– învăţă-l cum să utilizeze sursele de aprindere și cum să se comporte în situaţii de pericol.

Învață copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:
– dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;
– dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

ATENȚIE! nu trebuie să se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de personalul din echipele de intervenţie când intră în locuință;
– dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;
– atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Totul este simplu şi la îndemâna noastră. Dacă acţionăm în mod responsabil, evităm declanşarea oricărei surse care produce incendii sau alte evenimente nefaste şi astfel putem „Preveni ghinionul”.

Despre parteneriatul „Împreună pentru siguranţă”
Încheiat între IGSU şi EON România în luna septembrie 2012, parteneriatul „Împreună pentru Siguranţă ” a constat în derularea, la nivel naţional, a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim de electricitate sau de gaze naturale.

Astfel, în ultimii ani au fost derulate campaniile: „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri sau nesupravegheaţi în casă, urmată de „R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel naţional de DSU prin IGSU.

În anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părţi au iniţiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populaţiei cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.

La acţiunile desfăşurate sub egida parteneriatului au participat, în toţi aceşti ani, peste 5,8 milioane de oameni, jumătate dintre aceştia fiind copii.

 
 

Contact