Zona de competență
Cine suntem?
Reprezentăm cea mai complexă structură profesionistă pentru intervenție în situații de urgență din România, constituită ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Misiunea noastră este de a proteja viața oamenilor, a bunurilor și valorilor materiale ale acestora, atât din municipiul București, cât și din județul Ilfov, pe o suprafața de 1811 km2, superioară zonei metropolitane a orașelor Londra (1587 km2) sau Roma (1285 km2).
În cadrul organizației, programul de lucru pentru structurile operative se desfășoară în ture, iar misiunile de intervenție sunt desfășurate de cadre care au dobândit anumite specializări: pompieri, paramedici, scafandri, alpiniști. În sprijinul acestora se regăsesc structurile suport din care fac parte ingineri, fizicieni, chimiști, economiști.
În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr.89, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 962/30.12.2014, a fost înființat Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, prin reorganizarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealu Spirii” al Municipiului București și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Codrii Vlăsiei” al județului Ilfov, care au fost desființate.
Ce facem?
Asigurăm managementul situațiilor de urgență pentru zona administrativ teritorială a municipiului București (1.883.425 locuitori, densitate de 7360 locuitori/km2) și a județului Ilfov (388.738 locuitori, densitate de 245 locuitori/km2). Situația cotidiană indică însă valori mult mai ridicate, de peste 3 milioane de persoane (incluzând aici studenții și persoanele aflate în tranzit).
Instituția noastră gestionează aproximativ o treime din cazuistica națională a situațiilor de urgență care revin Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (74.173 de intervenții în București-Ilfov, anul 2014)
Caracteristici geografice, de amplasament și particularități ale municipiului București
București este capitala României și, în același timp, cel mai populat oraș și cel mai important centru industrial și comercial al țării. Populația de 1.883.425 de locuitori face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. Conform unor estimări ale unor specialiști, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar în următorii cinci ani, acest număr va depăși patru milioane. La acestea se adaugă faptul că localitățile din preajma orașului, care vor face parte din viitoarea Zonă Metropolitană, însumează o populație de aproximativ 430.000 de locuitori. Bucureștiul se află situat pe malurile râului Dâmbovița, ce se varsă în Argeș, afluent al Dunării. Mai multe lacuri se întind de-a lungul râului Colentina, în perimetrul orașului, precum Lacul Herăstrău, Lacul Floreasca, Lacul Tei sau Lacul Colentina. În București există în prezent două aeroporturi funcționale: Aeroportul Internațional Henri Coandă și Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu. București este nodul feroviar principal al companiei naționale Căile Ferate Române. Cea mai importantă stație feroviară este Gara de Nord din care pleacă și sosesc trenuri zilnice din diverse localități românești, precum și din orașe europene Conform statisticilor, în fiecare zi, peste un milion de vehicule circulă în interiorul orașului. Organizarea teritorială este realizată sub șase subdiviziuni numite sectoare, fiecare dintre acestea conduse de un primar.
Caracteristici geografice, de amplasament și particularități ale județului Ilfov
Județul Ilfov este un județ în Muntenia, România, ce înconjoară municipiul București. Reședința oficială este orașul București și majoritatea instituțiilor județene își au sediul acolo. Suprafață 1583 km2 Populație (2011) – 364,241 locuitori Densitate: 230,1 loc./km² Se întinde pe o suprafaţă de 1583 kmp, fiind cel mai mic judeţ al ţării. Pe teritoriul lui se află 8 oraşe (Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popeşti Leordeni şi Voluntari), 32 comune şi 91 sate. Reşedinţa judeţului Ilfov se află pe teritoriul municipiului Bucureşti. Zona este străbătută acum de râurile Ialomiţa, Argeş, Sabar şi Dâmboviţa. De asemenea există şi o serie de râuri mai mici :Pasărea, Mostiştea, Ilfov, Câlnău, Cociovăliştea, Slotea, Cocioc, Vlăsia Reţeaua hidrografică are o densitate de 0.2-0.3 km/kmp, multe din râurile mici având un curs semipermanent, secând în timpul verilor secetoase. Lacurile naturale şi antropice sunt concentrate, cu precădere în partea de N, de V, şi de E a judeţului. Cele mai importante lacuri sunt: Snagov (575 ha), Căldăruşani (224 ha), Buftea (307 ha), Buciumeni (60 ha), Mogoşoaia (92 ha), Pantelimon (313 ha), Cernica (360 ha). Suprafaţa ocupată de ape este de 5311 ha în 2006 faţă de 5479 în anul 2001. In judetul Ilfov sunt 32 comune.
Dispunerea subunităților de intervenție în zona de competență